Worstel jij met jouw tarieven zzp? Durf te vragen waar je recht op hebt

Mijn tarieven zzp waren voor mij niet echt duidelijk toen ik als freelancer ben begonnen in 2013. Ik was op Upwork uitgenodigd voor een aantal jobs maar die leidden niet tot een resultaat. Ik moest dus echt actief op zoek naar een job. Tarieven die gehanteerd werden (en nog steeds wel) zijn erg concurrerend. Dit is ook logisch. Iemand in Sri Lanka vraagt minder omdat die aanzienlijk lagere inkomsten benodigd dan iemand uit Nederland.

Zijn die tarieven zzp waardig?

Dat is een vraag die jij jezelf kunt stellen. Wellicht zie je het als oneerlijke concurrentie. Aan de andere kant zijn tarieven zzp Sri Lanka gebaseerd op een andere kwaliteit en andere vaardigheden.

Je moet jezelf goed profileren. Dat wil zeggen jouw onderscheidende kwaliteiten benadrukken de prijs die jij vraagt. Vanzelfsprekend beschik jij over andere kwaliteiten dan iemand uit Sri Lanka. Je hebt een andere achtergrond qua opleiding en werkervaring.

Wel of geen concurrent?

Iemand die een lager tarief hanteert hoeft dus per definitie niet een concurrent te zijn. Mijn ervaring als virtuele freelancer leert dat in veel gevallen je altijd iets anders hebt te bieden. Een Engelstalige website in WordPress bouwen is bijvoorbeeld een job die zowel een virtuele freelancer uit Nederland of uit Sri Lanka kan uitvoeren. Echter gebruik je dezelfde tools (plugins)? Heb je evenveel ervaring? Hoe communiceer je met de klant?

Jouw tarieven, zzp (virtuele freelancer) of ondernemer, zijn gebaseerd op jou. Het is belangrijk dat jij de waarde krijgt voor wat jij levert. Ben jij iemand die snel op een mail reageert? En een prospect vindt dit belangrijk? Dan is hij of zij ook eerder geneigd iets meer te betalen. Misschien prefereert een prospect communicatie in het Nederlands en dan is een concurrent uit Sri Lanka ineens geen concurrent meer.

Baseer dus niet alleen een tarief op anderen. Durf een prijs te vragen die overeenkomt met jouw situatie. Wel is het natuurlijk van belang dat je de ‘concurrentie’ niet geheel negeert. Maar vecht niet alleen met tarieven. ZZP is veel meer dan alleen tarief per uur!

Natuurlijk ben je bij Virtuele Freelancer helemaal welkom dit verder te discussiëren op dit blog. Als jij graag hulp wilt om te zien hoe jij jezelf vrijheid geeft door virtueel te werken dan kan je op de button hieronder klikken.