Jouw uurtarief verlagen? Ben ik dan minder waard? Is dit slim?

Als een vervolg op het blog ‘Worstel jij met jouw tarieven zzp? Durf te vragen waar je recht op hebt’ wil ik iets zeggen over jouw uurtarief verlagen.

Ik bedoel dan niet letterlijk dat je voor al je klanten een lager tarief moet gaan rekenen. Of dat je voor een website bouwen geen 179 EUR vraagt maar ineens 159 EUR. Ik doel meer op het promoten van jouw uurtarief. Ik heb sinds ik een voltijdse job had op Upwork een gevraagd uurtarief van $30/h. Deze heb ik recentelijk omlaag geschroefd om te zien of de communicatie verbetert.

Ga ik dan echt mijn uurtarief verlagen?

Ja en nee, als jij een klus aanneemt voor een vast bedrag dan bepaal jij zelf hoeveel tijd jij eraan besteedt. Realiseer je wel dat als je per uur minder vraagt op je profiel dit ook als maximum wordt gezien tijdens het onderhandelen. Zet dit dus niet te laag zodat je nog wel wat ruimte hebt.

Mijn uurtarief verlagen is dus een strategie. Een strategie om in contact te komen met klanten. Een hoog gevraagd uurtarief wil nog wel eens afschrikken op platforms zoals Upwork en Freelancer.com. Helaas is het ook zo dat veel ondernemers/bedrijven dergelijke platformen inschakelen om goedkoop werk uit te laten voeren. Er wordt wel eens uit het oog verloren dat de mensen die zij inhuren ook ondernemers zijn en op een eerlijke manier hun brood proberen te verdienen.

Is het niet beter om te vragen wat je wilt?

Absoluut. Echter als je net begint en niet een portfolio klaar hebt liggen dan worden hoge uurtarieven minder gewaardeerd. Als voorbeeld mijn eigen situatie: meer dan drie jaren geleden had ik een job voor $7.50 per uur en ik schreef vier artikelen voor $20. Dat klinkt als zwaar onderbetaald maar ik was er toentertijd echt gelukkig mee. Nu vraag ik minimaal $25/h. Het hangt natuurlijk ook erg af van de werkzaamheden die je doet. Klanten eisen verschillende dingen van jou en dit weegt vanzelfsprekend ook erg mee.

Je moet ergens starten. Als virtuele freelancer is er echt veel werk te vinden. Gezien het feit dat niet alle platformen jou gemakkelijk als freelancer promoten kan je hiervoor ook vrituelefreelancer.nl gebruiken. Je maakt gratis (t/m 31-12-2016) jouw url aan. Je kunt op deze pagina echt alles plaatsen dat volgens jou echt helpt om jezelf als freelancer te profileren….ook jouw uurtarief.

Ben je reeds actief als ‘virtuele’ freelancer? Overweeg jij wel eens het uurtarief verlagen?