Werken met een freelance overeenkomst geeft zekerheid

Als zelfstandige is de zekerheid van een gegarandeerd inkomen bij iedereen verschillend. Als freelancer werk ik het liefste met een freelance overeenkomst. Werk je met een platform zoals Upwork en Freelancer.com dan wordt de overeenkomst voor je gemaakt. Dit geeft een zekerheid voor zowel jou als jouw klant.

Wat is een freelance overeenkomst?

Met een overeenkomst voor freelancers bedoel ik dat je een contract hebt. Een lijst met punten die door beide partijen worden erkend en nageleefd. In de praktijk wordt dit echter niet altijd gedaan maar dat is een andere keer aan de orde. Wat ik nu aan jou wil vertellen is dat met een freelance overeenkomst jij zekerheid krijgt in jouw werk en dus jouw inkomen.

Ikzelf werk bijna alleen met Upwork maar heb ook klanten daarbuiten. Via Upwork zijn er twee soorten contracten: voor per uur betaalde taken en voor een vast bedrag betaalde taken. Per uur heeft het grote voordeel dat jouw klant altijd betaald en op een vast tijdstip (meer lees je hier). Een vast bedrag voor een taak biedt minder zekerheid en is naar mijn mening een minder stabiele freelance overeenkomst.

Freelance overeenkomst vastleggen

Een freelance overeenkomst kan je op verschillende manieren vastleggen. Zoals vernoemd dus via een platform maar ook per email. Als virtuele freelancer is email voor mij echt belangrijk en ik zie dit ook als bindend. Veelal wordt communicatie per email nog als niet ‘écht’ beschouwd. Voor mij is ‘OK’ per email net zo bindend als een handtekening onder een contract. Overigens wat je via de telefoon bespreekt zie ik ook net zo bindend als in een face2face gesprek.

Wil je toch liever echt een getekend (niet digitaal) contract met je klant dan is dit natuurlijk ook gemakkelijk virtueel te doen. Het enige wat niet virtueel is natuurlijk de handtekening plaatsen. Maar als je die beide op het formulier op hebt staan en beide ook als dusdanig in je bezit hebt dan heb je toch een echte freelance overeenkomst.

De inhoud van een freelance overeenkomst

Over de inhoud wil ik eigenlijk niet teveel zeggen nu. Dit hangt namelijk erg af van wat voor type taken jij gaat uitvoeren voor je klant. Zorg in ieder geval dat de vergoeding en de tijdsduur voor beide partijen duidelijk is plus een duidelijke taakomschrijving.

Wil jij graag meer weten over jij het beste met jouw klanten kunt samenwerken? Ik help jou hier graag bij. Veel informatie kan je op virtuelefreelancer.nl vinden maar ik kan je ook persoonlijke ondersteuning bieden. Virtueel werken biedt vele opties tot een freelance overeenkomst regelen.

Hoe heb jij nu jouw contracten?