De Romeinse soldaat versus de virtuele freelancer

Een Romeinse soldaat kon natuurlijk geen virtuele freelancer zijn. Ondanks het gigantische verschil in tijd zijn er toch overeenkomsten. Ik heb het dan wel over de professionele romeinse soldaat. Een persoon die een soldaat wil zijn, carrière wilde maken en overtuigd was van het doel waarvoor hij vocht.

De belangrijkste overeenkomst tussen de Romeinse soldaat en de virtuele freelancer is de gedachte van vrijheid. Een soldaat in de tijd van Julius Caesar had vaak meer vrijheid dan een gemiddelde arbeider in Rome. Zit je de hele dag op kantoor dan zit je best veilig. In de Romeinse tijd was je als ambachtsman in de straten van Rome niet geheel zeker van je leven en je inkomen. Met de vrijheid als virtuele freelancer geniet je van je vrijheid op elk gewenst moment, niet alleen buiten kantoortijden en vanaf het begin dat je werkt als freelancer. Vrijheid en respect had je ook als Romeinse soldaat. Je hoeft niet bang te zijn dat iemand, behalve de vijand, zich van jou vrijheid beroofd. Je leert en wordt een gerespecteerde man, wat je in je latere jaren goed kon gebruiken. Blijf je lang genoeg in het leger dan wordt je beloond met een stuk grond zodat je optimaal van je vrijheid kunt genieten.

De vrijheid die jij als virtuele freelancer kunt hebben biedt de optie tot werken op elke locatie. Je kunt reizen en de wereld verkennen en nog steeds een inkomen verdienen. Als soldaat in het Romeinse leger had je ook de kans iets van de wereld te zijn. Als je bij Caesar in dienst was geweest, reisde je van Frankrijk tot Egypte.

Nu is het misschien wat ver gezocht van mij maar ik voel me soms echt een Julius Caesar. Ik verover dan niet de hele wereld, echter ben ik wel baas over mijn wereld. Ik zit niet in een sleur en creëer mijn eigen enthousiasme en variëteit. Ik klim op als freelancer met niets, de Romeinse soldaat, en eindig met mijn eigen onderneming.